Vincent Lambot “De Bocquillon ? Ik heb er van in het begin in geloofd!”
Ze kennen iets van vlees, daar bij Lambot. Reeds drie generaties lang zet de familie Lambot de traditie verder van vader op zoon. In de streek van Beauraing is hun naam bijna even bekend als de plaats van de verschijningen er vlakbij.
Maar geen mirakels hier. De bekendheid is het resultaat van zeventig jaar hard werken en opwaarderen van eerste keusproducten. In de zomer van 2014 stelde Lanciers aan slager Vincent Lambot de eerste stukken ‘Bocquillon’ voor. Hij onderwierp ze aan een grondige evaluatie,… vooraleer hij ze aanvaardde.
Bij Lambot in Beauraing is de Bocquillon tegenwoordig heer en meester. “Ook al verkoopt men een paar stukken van Franse rassen om aan een bepaalde vraag te voldoen, het rundvlees is hier voornamelijk Witblauw. Witblauw blijft ongetwijfeld het vlees voor ons, Belgen.” zegt Vincent Lambot.
De Bocquillon? “De naam deed me eerst denken aan een zijrivier van de Bocq ten westen van Namen. Het heeft te maken met de streek, het concept is interessant. Het kan altijd beter, maar ik heb van bij het begin geloofd in dit vlees. En ik kon onmiddellijk een paar essentiële verschillen vaststellen: dit Witblauw is iets meer gemarmerd, is malser en heeft een kleur die iets uitgesprokener is.” Kenmerken die uitnodigen om de kwartieren van het vlees een paar dagen te laten rusten vooraleer ze aan te snijden. Vincent Lambot stopt ze tussen zeven en tien dagen in de koelkast om zo een lichte rijping te verkrijgen.
Levert de Boquillon steaks met meer vet? “Euh, het is niet veel, maar ze bevatten iets meer vet. Het vet zorgt voor smaak zonder de hoofdeigenschap van de Witblauw aan te tasten: dit vlees is mager en dat moet het ook blijven. Dit is wat onze klanten verlangen: ze willen mager vlees, mals vlees en met een mooie kleur. De Bocquillon voldoet aan deze eigenschappen: het vlees heeft een gelijkmatig rode kleur en de lichte marmering zorgt voor meer smaak zonder het product te denatureren.”
Vincent Lambot heeft een andere overtuiging: “Bepaalde campagnes doen het rundvlees geen recht aan. De Bocquillon beantwoordt aan alle verwachtingen van de consument.”